top of page

További részletek Sportolóknak

DSC_8155.jpg
DSC_8283.jpg
DSC_8112.jpg

Születési rendellenességek vagy a szerzett ingerképzési, illetve ingervezetési zavarok, elektrofiziológiai eltérések feltérképezése céljából nyugalmi és terheléses EKG-t célszerű készíteni. Sportolók esetében különösen érdemes komolyan venni a rendszeres kivizsgálást, a felügyeletet, mivel az általános sportorvosi gyakorlatnak nem feltétlenül része a terheléses EKG, ilyen vizsgálatok nélkül számos eltérés rejtve maradhat.

A nyugalmi EKG során nem tudunk a szív vérellátásáról, a szívizom vér-, illetve oxigénellátottságáról, ebből fakadóan a szív terhelés alatti működéséről teljes képet kapni. Terhelés alatt a szívbillentyűknek is más körülmények között kell dolgozniuk, így azok működéséről is a terheléses EKG nyújthat pontosabb képet. Különböző ingerületvezetési zavarok terhelés során jelentkeznek. 

Ez a készülék segíthet az epizódikusan jelentkező tünetek felismerésében, ami többnyire csak folyamatos felügyelet mellett lehetséges, lehetőleg a napi életvitel korlátozása nélkül.

Egy komplex kardiológiai felügyelet során a nyugalmi EKG mellett terheléses körülmények között, a sportoló intenzív, az általa gyakorolt edzésprogram végzése közben készített EKG adhat átfogó képet és útmutatást a sportoló teljesítményének fejlődése, fejlesztése szempontjából. Természetesen szükség esetén további vizsgálatok adhatnak teljes képet a szív állapotáról, melyeket az erre a célra kialakított Cardio Controll Laborban, illetve a partnereinknél működő szakrendelőkben lehet elvégezni. 

Csak ezen vizsgálati eredmények birtokában zárhatjuk ki a legtöbb olyan szív-és érrendszeri elváltozást, amely a sportoló életét veszélyeztetné, illetve aminek ismeretében a fejlődése, formaidőzítése kontrollált körülmények között optimálisan valósulhat meg.

Ezt követően, ha szükséges, időben megtehető minden óvintézkedés a hirtelen szívhalál megelőzése érdekében. A betegségek idejében felfedezve gyógyíthatók, vagy gyógyszeresen, esetleg műtétileg kezelhetők és a szövődmények megelőzhetőek. Szükség esetén életvédő műszerek beültetésével (pacemaker, defibrillátor). Szívleállás esetén biztosítható az azonnali újraélesztés műszeres feltétele, illetve szinte észrevétlenül megállítható a veszélyes folyamat. 

Az EKG öv alkalmas lehet teljesítményfokozók és rendszeres drog, illetve helytelen dózisban történő gyógyszer adagolás jelzésére is. 

Az eszköz legnagyobb előnye, hogy a tünetmentes problémákat is fel lehet vele ismerni, de természetesen nem lehet érzékelni vele a szív minden régiójában jelentkező eseményt.

bottom of page