top of page

Szív és érrendszeri betegeknek

(több mint 100 ütem/perc)

Sportolóknál különösen fontos, hogy nyugalmi állapotban ilyen magas ez az érték. Mivel ilyenkor az oxigén ellátás nem teljesértékű, ezért a teljesítményre negatív hatással lehet, hamarabb jelentkező fáradás. Lényeges továbbá a terhelés alatt, illetve után a terhelés csökkenését követően mérhető megnyugvási idő, illetve időszak hossza, sportolók esetében az intervallum terhelések elviselését, a gyors regenerálódást csökkenti. Nem sportolóknál előfordul lázas állapotban, pajzsmirigy túlműködésben, felhívhatja a figyelmet vérszegénységre, szívelégtelenségre, gyógyszerhatásra, vagy élvezeti cikkek (pl. kávé, energiaital, alkohol) túlzott fogyasztására.

Ingerképzési zavar - bradycardia

(kevesebb mint 60 ütem/perc)

Nem sportolóknál felhívhatja a figyelmet pajzsmirigy alulműködésre, gyógyszer mellékhatásra, idős betegeknél gyógyszer túladagolásra. Sportolóknak éjszaka akár 40/perces szívfrekvenciájuk is lehet.

Ingerképzési zavar - tachycardia

(több mint 100 ütem/perc)

Sportolóknál különösen fontos, hogy nyugalmi állapotban ilyen magas ez az érték. Mivel ilyenkor az oxigén ellátás nem teljesértékű, ezért a teljesítményre negatív hatással lehet, hamarabb jelentkező fáradás. Lényeges továbbá a terhelés alatt, illetve után a terhelés csökkenését követően mérhető megnyugvási idő, illetve időszak hossza, sportolók esetében az intervallum terhelések elviselését, a gyors regenerálódást csökkenti. Nem sportolóknál előfordul lázas állapotban, pajzsmirigy túlműködésben, felhívhatja a figyelmet vérszegénységre, szívelégtelenségre, gyógyszerhatásra, vagy élvezeti cikkek (pl. kávé, energiaital, alkohol) túlzott fogyasztására.

Ingerképzési zavar - extra systole

Ezt a problémát gyakran meg is lehet érezni, zavaró lehet (kimaradásnak érezzük vagy extra ütésnek). Az eszköz segítségével látható, hogy pitvari, vagy kamrai eredetű-e, azaz a szív mely részén generálódik az extra ütés. Pitvari esetben ez a jelenséget okozhatja túlzott stressz, jelentős alkohol és kávé hatása, nem kezelt szívgyengeség, esetleg szívizomgyulladás, illetve pajzsmirigy túlműködés. Kamrai esetben pedig okozhatják: magas koffein fogyasztás, dohányzás, túlzott stressz, szorongás, esetleg droghasználat, valamint jelentős alkoholfogyasztás, de koszorúér betegség, esetleg szívinfarktus, ugyanakkor lehetséges allergia, asztma elleni szerek hatása, vagy alacsony káliumszint, illetve várandósság.

Ingerképzési zavar - pitvar fibrilláció

Gyakran remegésként és szívdobogás érzetként lehet érzékelni. Epizódikusan jelentkezhet ezért fontos a folyamatos mérés. Számtalan szövődménye lehet: tüdő embólia, agyvérzés, agyi infarktus. Bizonyos esetekben a sinus ritmus helyreállítása is lehetséges (12 hónapnál nem régebbi ritmuszavar esetében), akár kiütéssel, vagy gyógyszerrel történő ritmus helyreállítással. Ez különösen fontos fiatal személyeknél, mert a beavatkozás nagyban javítja az életminőséget, javítja a véráramlást és csökkenti a szövődmények előfordulását. Sportolás közben különösen jelentős a teljesítményrontó hatása. Az ismert kezelési protokoll csak felismert diagnózis esetén alkalmazható, ezt pedig gyakran elég nehéz “tetten érni”, mert lehetséges, hogy csak ritkán, rövid ideig jelentkezik. A keletkezés mögött előfordulhat szívbillentyű probléma, koszorúér betegség, szívizom, illetve burok gyulladás, magas vérnyomás, pajzsmirigy működési rendellenesség, esetleg infarktus, továbbá okozhatja túlzott koffein vagy alkoholfogyasztás, de gyógyszer-túladagolás is.

Ingerképzési zavar - kamra fibrilláció

Életveszélyes ritmuszavar, már magát a keringést megingatja - újraélesztés, kiütés lehet szükséges. A leggyakoribb ok a szívizom elégtelen vérellátása, a koronária artéria betegsége vagy infarktus. Egyéb ok lehet még a sokk vagy a nagyon alacsony káliumszint a vérben (hipokalémia).

Ingerképzési zavar - kamrai tachycardia

Kamrai gyorsszívverés, amikor három vagy több egymást követő kamrai extraszistoléból álló aritmia jelentkezik, mely meghaladja a 100–200 ütés/perces gyakoriságot. A hosszantartó kamrai tachikardia azért is veszélyes, mert romolhat és kamraremegésbe mehet át, ez utóbbi a szívmegállás egyik formája. Alkalmanként a kamrai tachikardia kevés tünetet okoz, még ha a szívütések 200/perc felett vannak is, de ez már mindenképpen nagyon veszélyes állapot. Természetesen a fokozott terhelés, a sportolás ilyen esetekben további kockázatot jelenthet, a terhelés miatti pulzus növekedésből eredően.

Ingervezetési zavarok

Ezek olyan állapotok, ami miatt ütéskimaradás keletkezhet, vagy csak gyenge ütés jön létre, vagy nagyon hosszú szünet alakul ki. A szívblokk foka első-, másod- és harmadfokú lehet attól függően, hogy az ingerületvezetés enyhén vagy időszakosan késleltetett, illetve teljesen megszűnt. Sportolás közben jelentkező kimaradás a teljesítmény jelentős romlását okozhatja.

Szívbetegségek - szív aneurizma

Az érfal gyengesége miatt alakul ki. Veszélyét az adja, hogy ha kireped, vérzés alakul ki, annál nagyobb, minél nagyobb érről van szó. Az aorta aneurizmájának megrepedése például életveszélyes állapotot okozhat. A fiataloknál jellemzően agyban jelentkeznek genetikai okok miatt kialakuló aneurizmák, míg idősebb korban már inkább az érelmeszesedés talaján kialakuló típusok a jellemzőek. Aneurizma nem csak az agyban alakulhat ki, hanem máshol is, súlyos, életveszélyes állapotot viszont leginkább agyban (az agyi aneuryzma-t az EKG nem tudja kimutani) és a nagy verőérben, az aortában okoz. Sajnálatos módon több sportoló halálát is okozta már, a terhelés közben történő kirepedés, illetve vérzés.

Szívbetegségek - hypertrophia

Vagy túltengés, amikor krónikus szívterhelés miatti elváltozások, szívizom megvastagodás jön létre. Ez egy sejtnövekedési és -differenciálódási zavar, amikor egy szövetben a sejtek térfogata megnő anélkül, hogy a sejtek száma lényegesen változna. Ennek eredményeképpen maga a szövet, illetve a szerv is megnagyobbodik. A hipertrófiás szerv vagy szövet teljesítőképessége az elején fokozódik, de tartalékereje csökken, így hamarabb kimerül, mint az ép szerv. Bizonyos ideig alkalmazkodik a túlterheléshez és kielégítően működik, idővel azonban működésében zavarok, szerkezetében pedig degeneratív elváltozások jelentkeznek, és kialakul az elégtelenség. Ennek oka elsősorban a szerv vérellátásának a megváltozása, ugyanis túltengéskor az érrendszer, érhálózat nem nő arányosan a sejtek növekedésével, így a megnagyobbodott szervben ugyanannak az érhálózatnak nagyobb szövetrészletet kell ellátnia vérrel, oxigénnel. Sportolók esetében jelentős teljesítménycsökkenéshez vezethet.

Szívbetegségek -angina

A szívizom vérellátási elégtelensége, oxigénhiánya által kiváltott klinikai tünetegyüttes. Bal oldali mellkasi, vagy szegycsonttáji szorítás-, illetve nyomásérzés formájában jelentkezik, oka a szívet tápláló koszorúerek meszesedése, szűkülete. Súlyos következményekkel járhat, a szívinfarktus fokozott rizikóját jelzi. Középkorú és idősebb férfiak és a változókoron túli nők gyakori panasza.

Szívbetegségek -infarktus

Azaz szívizom ischemia - elhalás, melynek a korai jelei, illetve előjelei is felfedezhetőek, valamint akut jeleit és a már lezajlott eseteket is detektálni tudja a rendszer. Gyakori a tünetmentes, úgynevezett “néma” infarktus, melynek felismerése csak vizsgálati módszerekkel lehetséges, de az ismétlődés kockázata jelentős, így a jelentkezést követően ajánlott a rendszeres vizsgálat, ellenőrzés. A betegség közvetlen életveszélyt jelent, sportolók esetében különösen fontos a folyamatos felügyelet mellett történő, kontrolált visszatérés, rehabilitáció. Fontos emellett a hajlamfokozó betegség rendszeres ellenőrzése, úgy, mint a magas vérnyomás és a cukorbetegség.

Szívbetegségek -szívizom, illetve szívhártya gyulladás

Általában vírusok, baktériumok vagy vegyszerek által kiváltott gyulladásos betegség, de lehet citosztatikus vagy autoimmun eredetű is. A gyulladás következtében a szívizom sejtjei pusztulni kezdenek, ami a szív működésében funkciózavarral jár. A központi szervünk ezt csak egy ideig képes ellensúlyozni és kiegyenlíteni, ezért a betegség a vérkeringés fokozatosan romló károsodásához vezethet. Korai felismerése rendkívül fontos, mert később a folyamat nem visszafordítható. A betegség tüneteként folyamatos légzési nehézség, bizonytalan eredetű láz, esetleg megduzzadt lábfej észlelhető, gyakori az indokolatlanul felgyorsult szívverés is. A tünetek a szívelégtelenség jeleivel is társulhatnak, súlyos esetben szívritmuszavarral, ami akár halálos kimenetelű is lehet. Sportolók esetében jelentős teljesítménycsökkenés, de maradó károsodás esetén végleges teljesítményromlás, a sportkarrier elvesztése is lehet a következmény. A statisztikák szerint a fiatal felnőttek húsz százalékának esetében a hirtelen halál hátterében szívizomgyulladás áll. Az enyhe szívizomgyulladás felnőttek esetében sokszor magától és maradéktalanul meggyógyul, de ellenkező esetben, - ha a teljes gyógyulás elmarad - akár krónikussá is válhat.

Szívbetegségek - metabólikus - elektrolit eltérések

Magas/alacsony kálium/kálcium/magnézium szint különféle működési zavarokhoz vezethetnek. Sportolóknál különösen fontos, mert nem megfelelő szint esetén teljesítmény visszaesés, illetve a fejlődésben megtorpanás következhet be. Kezdeti eltérések esetén görcsök, fájdalmak, fáradékonyság, szédülés fordulhat elő, ami már hatással lehet a közérzetre, illetve a teljesítőképességre. Súlyosabb eltérések esetén egyéb, az ingerképzési és az ingervezetési zavaroknál bemutatott betegségek, tünetek jelentkezhetnek.

Szívbetegségek -magas vérnyomás

A betegség kezdetben tünetmentes, így csak más betegségek vizsgálatakor, vagy általános kontroll vizsgálat alkalmával ismerhető fel. A hosszabb ideig fennálló probléma a keringés romlását eredményezi, ami számtalan betegség kialakulásához, de közvetve elhalálozáshoz is vezethet. Tekintettel arra, hogy a betegség a szív túlterhelését okozza a PrivátDoktor EKG öv által is kimutatható.

Szívbetegségek -tüdő embólia

A tüdő fő és/vagy mellék artériáinak elzáródása. Ez leggyakrabban trombózis által keletkezik, ami nagyrészt a láb mélyvénás területeiről származó vérrög leszakadásából ered. Sportolók esetében a sérülések, különösen az alsó végtagon kialakuló sérülések gyakran vezetnek trombózishoz. A betegség korai szakaszban tünetmentes, így az időben történő felismerése kulcsfontosságú lehet a visszafordíthatatlan károsodások megelőzése érdekében. Sportolók esetében a tüdőben történő maradandó károsodás a végleges teljesítmény romlásához, legtöbb esetben a sportpályafutás végéhez, vagy akár azonnali halálhoz vezethet, mivel nagy mértékben megingathatja a keringést.

A felsorolt betegségek pontos kórházi kivizsgálást igényelnek

Az alkalmazott eszköz nem helyettesíti a több csatornás kórházi berendezéseket, csak figyelem felkeltésre, előjelzésre használható!

bottom of page